Ga jij binnenkort aan de slag als zelfstandig ondernemer? Als beginnend ondernemer komt er veel regelwerk op je af. Een eigen bedrijf opzetten kan best ingewikkeld lijken. Gelukkig willen wij je best een handje helpen. Daarom zetten wij hier de meest essentiële zaken voor je op een rijtje. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van de juiste verzekeringen, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp om jezelf en het bedrijf te behoeden voor onvoorziene kosten bij schade. Op die manier kun jij een zorgeloze vliegende start maken! 

Bescherm jezelf en je onderneming

Om te voorkomen dat jouw bedrijf failliet gaat door onvoorziene kosten bij schade of ziekte, is het slim om jezelf goed te verzekeren. Je kunt als ondernemer verschillende verzekeringen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van een verzekeringsmaatschappij als Unive. Hiermee ben je verzekerd tegen schade wanneer jij of één van de werknemers iets kapot maakt tijdens de werkzaamheden van jouw bedrijf. 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is ook aan te raden. Hiermee ben je verzekerd van een inkomen wanneer je onverhoopt ziek wordt, of wanneer je door een ongeval tijdelijk niet meer kunt werken. Daarnaast kan een rechtsbijstandsverzekering voor juridische hulp ook slim zijn, of een opstalverzekering waarmee het bedrijfspand verzekerd is tegen schade door bijvoorbeeld brand of lekkage. Lees goed de polisvoorwaarden van de verzekeraar door om te weten wat er precies onder de dekking valt.

Stel duidelijke doelen

Een ondernemingsplan komt goed van pas wanneer jij subsidies of een bedrijfskrediet aan wil vragen. In een ondernemingsplan kun je op een overzichtelijke manier richting geven aan waar jij met jouw bedrijf heen wilt. Door dit op papier te zetten in een ondernemingsplan creëer je een duidelijk overzicht van het bedrijf, zowel voor nu als voor de toekomst. Met een bedrijfsplan breng je de doelen, ideale klanten en de concurrenten goed in kaart. Ook maak je een inschatting van de omzet die je ieder jaar wilt halen. 

Regel je zakelijke inschrijvingen

Als ondernemer in Nederland moet je het bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel om zaken te mogen doen. Dit is ook het moment om een catchy bedrijfsnaam en de passende bedrijfsvorm voor de onderneming uit te zoeken. Zodra de registratie van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel is verwerkt, worden de gegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan een omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer waarmee je de belastingzaken voor de onderneming kunt regelen. 

Kijk ook goed of je bepaalde vergunningen nodig hebt om jouw werkzaamheden uit te mogen voeren en vraag deze op tijd aan. Doe je dit niet, dan loop je kans op een flinke boete.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen