Glas is een veelzijdig materiaal dat wordt gebruikt in verschillende toepassingen, variërend van ramen en deuren tot decoratieve elementen. Een specifieke variant van glas die populair is vanwege zijn unieke uiterlijk en functionaliteit, is figuurglas. Figuurglas, ook wel bekend als reliëfglas of geribbeld glas, wordt vaak gebruikt voor privédoeleinden, terwijl het toch natuurlijk licht doorlaat. Er zijn veel verschillende figuurglas varianten te verkrijgen. 

Wat is figuurglas?

Figuurglas is een type glas dat wordt gekenmerkt door zijn patroon van reliëfs of ribbels op het oppervlak. Deze reliëfs kunnen variëren in diepte, vorm en patroon, en ze geven het glas een uniek uiterlijk en textuur. Het patroon van figuurglas kan variëren van eenvoudige lijnen en bogen tot meer complexe ontwerpen, zoals bloemen, geometrische vormen of abstracte figuren. Het glas kan transparant of semi-transparant zijn, afhankelijk van het specifieke patroon en de mate van reliëf.

Productieproces van figuurglas

Het productieproces van figuurglas begint met het smelten van de grondstoffen die nodig zijn voor glasproductie, zoals zand, soda en kalk. Zodra het glasmengsel gesmolten is bij zeer hoge temperaturen, kan het vloeibare glas worden gevormd en geperst in platen.

  1. Walstechniek: De meest gebruikte methode om figuurglas te produceren, is de walstechniek. Hierbij wordt het vloeibare glas tussen grote walsen doorgevoerd, waarbij het glas wordt gevormd en het reliëfpatroon wordt gecreëerd. De walsen hebben reliëfpatronen aan hun oppervlak, en wanneer het glas er doorheen gaat, wordt het patroon in het glas gedrukt.
  2. Gieten: Een andere methode om figuurglas te produceren is door middel van gieten. Het vloeibare glas wordt in een mal gegoten die het gewenste reliëfpatroon heeft. Na afkoeling wordt het glas uit de mal verwijderd en verder verwerkt.

Na het vormen en reliëfpatroon wordt het figuurglas onderworpen aan een proces van afkoeling om het te versterken en te stabiliseren. Vervolgens kan het glas worden gesneden in de gewenste vormen en maten, en worden afgewerkt volgens de specificaties van de klant, zoals het slijpen van de randen.

Toepassingen van figuurglas

Figuurglas wordt vaak gebruikt in architecturale toepassingen waar privacy en lichttransmissie belangrijk zijn. Enkele veel voorkomende toepassingen zijn:

  1. Ramen en deuren: Figuurglas wordt gebruikt in ramen en deuren om privacy te bieden, terwijl het toch natuurlijk licht toelaat. Het kan worden toegepast in zowel residentiële als commerciële gebouwen.
  2. Scheidingswanden: Figuurglas wordt gebruikt als scheidingswand in kantoren, restaurants, hotels en andere openbare ruimtes, waar privacy nodig is zonder volledige afscherming.
  3. Decoratieve toepassingen: Vanwege de unieke textuur en uitstraling wordt figuurglas ook gebruikt voor decoratieve doeleinden, zoals wandpanelen, tafelbladen, douchewanden en spiegels.

Figuurglas is een veelzijdige en aantrekkelijke variant van glas, die privacy biedt terwijl het toch natuurlijk licht doorlaat. Met verschillende reliëfpatronen en ontwerpen is figuurglas een populaire keuze in architecturale toepassingen en decoratieve elementen. Door het gebruik van specifieke productiemethoden, zoals de walstechniek en het gieten, kan figuurglas worden geproduceerd met de gewenste patronen en reliëfs. Of het nu gaat om ramen, deuren, scheidingswanden of decoratieve elementen, figuurglas voegt een unieke esthetiek toe aan diverse toepassingen. Ben je op zoek naar figuurglas of bijvoorbeeld dubbel glas HR++, kijk dan snel op de website van GlasGigant

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen