Ga je een nieuw bedrijf starten? Spannend! Daar komt nogal wat bij kijken. Je hebt waarschijnlijk al lang in je hoofd wat je wilt gaan doen én hoe je je bedrijf wilt noemen. Je zou dus zeggen dat je een website en een logo kunt laten maken en je visitekaartjes en je voorraad kunt gaan bestellen. Maar weet je zeker dat niemand anders “jouw” bedrijfsnaam al in gebruik heeft? Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een ander bedrijf in het vaarwater door eenzelfde bedrijfsnaam te kiezen. Daarbij is het veel fijner om een echt eigen bedrijfsnaam te hebben. Je weet dan zeker dat je klanten jou altijd weer kunnen vinden.

Hoe kom je erachter of jouw bedrijfsnaam al in gebruik is?

In je hoofd heb je je bedrijf dus al een naam gegeven. En die naam heb je, wellicht, al gecommuniceerd naar vrienden, familie en potentiële klanten. Maar voor je naar de KvK stapt, is het wel slim om even contact op te nemen met Knijff Merkenadviseurs. Zij kunnen voor jou controleren of de bedrijfsnaam die jij op het oog hebt al in gebruik is. Lees meer op de site van Knijff.

Wist je dat er, alleen al in Nederland, België en Luxemburg miljoenen (!) bedrijfsnamen gebruikt worden? De kans dat de bedrijfsnaam die jij bedacht hebt hier al tussen staat is dus aanwezig.

Wat kan er gebeuren?

Gebruik je je bedrijfsnaam zonder dat je hebt gecontroleerd of deze al in gebruik is, dan kunnen er verschillende dingen gebeuren.

  1. Een ander bedrijf heeft de naam eerder geregistreerd en wil dat jij stopt met het gebruik van de naam. Dit kan flink in de papieren lopen, je hebt dan alles al op “jouw” bedrijfsnaam laten maken en moet dit laten veranderen. Ook loop je de kans dat je een schadeclaim moet betalen.
  2. Een ander bedrijf heeft de naam eerder geregistreerd, maar zit in een totaal andere regio en andere branche. Je zou dan denken dat dat niet zoveel uitmaakt. Maar wat nu als dat bedrijf online allemaal slechte recensies heeft gekregen? Dan lijkt het net of die recensies voor jouw bedrijf zijn bedoeld. En dát wil je voorkomen.

Daarbij is het voor jouw naamsbekendheid gewoon niet goed als er meerdere bedrijven met jouw bedrijfsnaam zijn. Je wilt dat (potentiële) klanten je gemakkelijk kunnen vinden.

Geen zin in deze problemen?

Neem dan de tijd om goed uit te (laten) zoeken hoe het zit met de naam die jij je bedrijf wilt geven. Je kunt hiervoor de site bekijken en heel gemakkelijk contact opnemen.

Het is maar een kleine moeite, maar het kan je veel problemen (en geld!) besparen!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen